Här samlar vi de bästa svenska handelsplatserna för aktiehandel.

Att spara i aktier är både spännande och enkelt — faktum är att det aldrig har varit enklare eller billigare att spara i aktier än nu!

Det som tidigare var både dyrt och krångligt är nu något du kan göra direkt från soffan med enbart en telefon i handen.

Bäst aktiehandel

De bästa bankerna för att handla aktier år 2024 är framför allt Avanza, eftersom de har en enkel app, en bra kundtjänst och smidiga sätt att sätta in pengar.

Besök Avanza »

En komplett lista över de svenska aktörer som erbjuder aktiehandel i Sverige hittar du här nedanför.

Bank CourtageDepåISKKF
0-99 kr
Ja
Ja
Ja
1-99 kr
Ja
Ja
Ja

Du behöver dessutom inte bara använda en bank för att handla aktier; varje bank har olika fördelar och nackdelar, och det bästa du kan göra är att utnyttja varje banks styrka.

Det kostar ingenting att öppna ISK eller KF hos bankerna, utan det är först när du ska betala räkningar som det brukar kosta pengar att vara kund hos banken.

Olika kontotyper

Vilken typ av konto ska man ha när man köper och säljer aktier? I Sverige kan du göra det i tre olika kontotyper:

  1. Investeringssparkonto — ISK
  2. Kapitalförsäkring — KF
  3. Aktiedepå — Depå

Alla de här kontona har olika fördelar och nackdelar, och även om det kan vara förvirrande i början är det enkelt att få ett grepp om dem.

Investeringssparkonto

Ett investeringssparkonto är den mest populära kontotypen, eftersom den ger dig ett enkelt sätt att både köpa och sälja aktier utan att behöva krångla med dina aktieaffärer i deklarationen.

Här beskattas hela ditt kapital med en schablonbeskattning, istället för att du betalar 30 % av vinsten vid försäljningar eller utdelningar. Eftersom räntan är så pass låg är det ett fördelaktigt upplägg.

Kapitalförsäkring

En kapitalförsäkring fungerar på det stora hela precis som ett investeringssparkonto, med en skillnad; det är inte du som äger dina värdepapper, utan de placeras istället hos ett försäkringsbolag.

Om du har en kapitalförsäkring hos Avanza ägs aktierna av Avanza Pension AB och du äger rätten till dem genom din försäkring hos pensionsbolaget.

Detta innebär två saker i praktiken:

  1. Du kan inte gå på bolagsstämmor (eftersom du inte är aktieägare i bolaget).
  2. Du får tillbaka utländsk källskatt automatiskt.

Kapitalförsäkringen låter dig välja förmånstagare, som exempelvis något av dina barn. Detta gör att kapitalförsäkringen är väldigt populär bland sparande till barn, eftersom du kan välja själv vem som ska få pengar och när.

Aktiedepå

Den traditionella kontotypen aktiedepå är ett helt vanligt konto, där både försäljningar och utdelningar beskattas med en kapitalskatt på 30 % vid tillfället av transaktionen, alltså när du köper eller säljer värdepapper.

Vill du kunna dra av förlustaffärer behöver du ha en klassisk aktiedepå, där vinster och utdelningar beskattas med en kapitalskatt på 30 % och vinsterna dessutom går att dra av mot dina förluster.

Frågor och svar

Har du frågor om att spara pengar i aktier? Här samlar vi läsarnas frågor och svar.

Vad är courtage?

Den avgift du betalar banken för att genomföra din aktieaffär kallas för courtage, och är historiskt en avgift som varit ganska hög — uppemot 100 kr.

Det går dock att slippa betala courtage helt och hållet — om du blir kund hos Avanza så bjuder de på courtageavgifterna till den dag du nått upp till 50 000 kr i totalt kapital hos banken.

Slipp courtage hos Avanza »

Vad är schablonskatt?

På en vanlig aktiedepå betalar du kapitalskatt på 30 % när du säljer aktier med vinst eller om du får utdelningar från de bolag du äger aktier i, men i en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto betalar du istället en schablonskatt.

Oavsett om dina aktier går uppåt eller nedåt i värde beräknas ett kapitalunderlag som i år är 1,51 % av det totala kapital du har, som sedan beskattas med 30 %.

50 000 kr på ett investeringssparkonto (ISK) beskattas enligt följande:

  1. 50 000 kr x 1.51 % = 755 kr
  2. 755 kr x 30 % = 226.50 kr

Om du har 50 000 kr i aktier så betalar du alltså 226.50 kr i skatt på ett år, oavsett om dina aktier har minskat eller ökat i värde.

Vilka fördelar ger ISK?

Investeringssparkonto ger stora fördelar jämfört med ett traditionellt aktiedepåkonto, just eftersom det bekasttas på ett mer förmånligt sätt — förutsatt att du inte vill kunna dra av aktieaffärer där du gått med förlust i din deklaration.

Investeringssparkontot en fördelaktig sparform som lämpar sig utmärkt för att både spara aktier och fonder över lång tid. Den låga räntan gör dessutom att utdelningar i stort sett blir skattefria.

Vad är KF?

En kapitalförsäkring liknar ett investeringssparkonto på det sätt att det beskattas likadant; du betalar en schablonskatt istället för en traditionell kapitalskatt.

Kapitalförsäkringar är vanliga hos pensionsbolag, och har en stor fördel i att du själv kan äga en kapitalförsäkring samtidigt som du har ett av dina barn som förmånstagare.

På så sätt har du kvar kontrollen över kontot även om de blir myndiga, men det är fortfarande de som har rätt till pengarna om något skulle hända dig.

KF eller ISK?

Många undrar om de ska ha en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto när de börjar spara i fonder och aktier. Eftersom båda kontotyperna liknar varandra ganska mycket är det klart att det är svårt att veta när den ena eller den andra är bäst.

Kortfattat gäller detta:

  • För svenska aktier: ISK
  • För utländska aktier: KF

Både ISK och KF beskattas på samma sätt; oavsett om ditt värde på kontot ökar eller minskar kommer du betala en viss procent i skatt varje år — den så kallade schablonskatten.

Det som skiljer dem åt är att du, när du har utländska aktier på kontot, kan få tillbaka den utländska källskatten som dras när du får utdelningar från kanske dina amerikanska eller tyska aktier.

Har du bara svenska aktier är ISK att föredra, och dessutom äger du dina aktier och får gå på bolagsstämmor — om du nu skulle vilja det.


Om artikeln


  • Titel: Bäst aktiehandel 2024
  • Skribent: Konsumentmagasin
  • Senast verifierad: 24 mars 2024