Betala inte mer än du behöver för din el hemma — här samlar vi de bästa elavtalen för svenska hushåll.

När det kommer till elpriser är det lätt att betala för mycket, men här samlar vi marknadens bästa och pålitligaste elbolag så att du enkelt kan hitta ett elavtal som är både billigt och tillförlitligt.

Bästa elavtalen

De största elbolagen i Sverige har bra priser, är tillförlitliga och är bra miljöval — flera har till och med en prisgaranti som gör att du alltid får ett bra pris. Därför är det ganska enkelt att hitta rätt snabbt.

Missa inte: El helt utan påslag i 9 månader — utan bindningstid! »

Bäst elavtal:

Elbolag PrisgarantiBra Miljöval
Rörligt elavtal
Ja
Elavtal
Nej
Ja
Telge Energi
Nej
Ja
Lumo Energi
Nej
Ja
Skellefteå Kraft
Nej
Ja
Fast elpris 1 år
Ja
Fast elpris 3 år
Ja
Ja

Jämför elavtal

För att det ska bli så enkelt som möjligt att hitta det bästa elavtalet finns det jämförelsetjänster för elavtal — som, precis som när du letar efter den bästa räntan på lån hjälper dig att jämföra olika elavtal.

En jämförelsetjänst är Elfons.se och vi har varit i kontakt med Torbjörn Andersson där. Han påpekar att du kan spara tusenlappar varje år genom att ta tid till att jämföra olika elavtal. Speciellt viktigt anser han vara erbjudanden för nya kunder som kan spara dig ofta mellan 1000-2000 kr under det första året som ny kund.

Bästa jämförelsetjänsterna för elavtal:

Jämförelse Jämför prisJämför miljöval
Elskling
Ja
Ja

Kom ihåg att ta den tid du behöver när du bestämmer dig, och inte ta ett förhastat beslut — det kan bli dyrt i längden. Ta det bara lugnt och tänk över ditt beslut innan du väljer; speciellt om du väljer ett fast elpris som innebär en bindningstid.

Vad ska man tänka på?

När man väljer ett elavtal kan det vara svårt att veta vad man ska tänka på och vad som är viktigare än något annat. De tre saker som de flesta börjar med att jämföra är:

  1. Priset — hur lågt pris kan jag få?
  2. Miljöpåverkan — är det miljövänlig el?
  3. Rabatter — blir priset lägre om jag binder upp mig?

Så snart du hittat ett elavtal du tycker passar bra är det bara att beställa — direkt på deras hemsida.

Fast eller rörligt elpris?

När du väljer ett elavtal får du alltid välja om du vill ha rörligt elpris eller fast elpris, och båda har faktiskt sina respektive fördelar. Kanske passar ett rörligt elpris dig bättre än ett fast elpris?

Rörligt elpris

Det vanligaste är att man har ett rörligt elpris, vilket betyder att det pris du betalar för din el är det som elbolaget betalar för dagen samt ett påslag som täcker deras kostnader. Ett rörligt elpris innebär att din el blir billigare under perioder då elpriser är lågt och dyrare under perioder när elpriset är högt.

Ett rörligt elpris är nästan alltid billigare än ett fast elpris, men risken finns alltid att elpriset går upp och att du därmed får betala ett högre elpris för din el till hushållet. Under ovanligt kalla vintermånader kan detta innebära en dyrare elräkning än normalt, speciellt om du bor i ett större hushåll som i en villa.

Om du är intresserad av att jämföra priset och hitta ett billigt elavtal besök den bästa jämförelsetjänsten för elavtal.

Fast elpris

Om du inte vill bli påverkad av vad som händer på elmarknaden — alltså om det finns mycket eller lite el tillgängligt för hushållen — kan du välja att skaffa ett fast elpris. Du betalar då ett bestämt belopp per kilowattimme (kWh) och oavsett om priset går upp eller ner kommer du att betala samma pris under den bindningstid du väljer.

Du kan exempelvis binda upp ditt elavtal på 3 månader, 6 månader, 1 år eller 3 år, och under den tiden komer du alltså alltid betala samma pris.

Oftast kommer du behöva betala lite mer för att få ett fast elpris, ungefär som en försäkringspremie, men om det skulle vara så att du binder upp dig i 3 år till ett lågt elpris under sommaren kan det faktiskt bli lönsamt under vintermånaderna när elpriset stiger.

Miljövänlig el

Finns det miljövänlig el? Absolut! Flera svenska elbolag är duktiga på att producera och leverera el hem till svenska hushåll som är helt förnyelsebara och producerade med miljön i åtanke; oftast rör det sig om vind- och vattenkraft, men det kan också röra sig om el från solceller.

Huvudsaken är att man inte väljer elektricitet som har genererats från att elda exempelvis kol, eftersom det släpper ut stora mängder koldioxid som försämrar miljön.

Miljövänliga elbolag

Det finns flera elbolag på marknaden som bara köper el som producerats miljövänligt, så som vindkraft, vattenkraft och solkraft. Bland annat Telge Energi och Fortum erbjuder bara fossilfri el, och därmed kan du som kund vara säker på att du gör miljön en tjänst när du väljer ett elavtal hos något av de elbolagen.

Frågor

Här samlar vi de frågor våra läsare har inkommit med om att byta elavtal och vad man ska tänka på när man jämför elabonnemang.

Vad betyder kWh?

En kilowattimme är den enhet som används för att specificera hur mycket el ditt hushåll använder under en given timme. Eftersom vi använder ganska mycket el idag anges detta i tusen (kilo) watt per timme, vilket förkortas kWh.

Priset hos elbolagen anges i kronor per kilowattimme (kWh), och varje månad får du en specifikation från elbolaget om hur många kilowattimmar du har nyttjat.


Om artikeln


  • Titel: Bästa elavtalet 2024
  • Skribent: Konsumentmagasin
  • Senast verifierad: 6 september 2024