Vi letar upp och jämför de bästa fondrobotarna på den svenska fondmarknaden — vilken fondrobot är egentligen bäst och billigast?

Vill du inte behöva välja fonder eller aktier själv när du sparar pengar? Ingen fara — det är just det som fondrobotarna gör åt dig, helt automatiskt. Tack vare modern teknik kan kunder nu enkelt spara utan att behöva lägga ner tid på att lära sig om fonder eller företag.

En fondrobot hjälper dig att välja olika fonder att investera i, och det enda du själv behöver göra är att sätta in pengar på kontot varje månad — sen handlas de fonder som passar dig utan att du behöver lyfta ett finger.

Läs mer om vår vinnare här!  


Bästa fondroboten

Vi har testat alla fondrobotar på den svenska fondmarknaden och rangordnat de bästa fondrobotarna för privata sparare.

1. Lysa — vinnaren! 🏆

Vinnaren i vår genomgång av fondrobotar är Lysa, främst för att de är den billigaste och enklaste fondroboten att använda.

Den totala avgiften för ett automatiskt sparande hos Lysa varierar beroende på dina val, men landar som högst på strax under 0,4 % per år — inklusive deras egen avgift på 0,24 %.

De största fördelarna med Lysa är att:

  • det är så enkelt att använda
  • de erbjuder sin tjänst till så pass låg avgift
  • de faktiskt erbjuder en bra avkastning i förhållande till den risk du är villig att ta
  • det är enkelt att sätta upp ett helt automatiskt sparande

Här behöver du inte vara insatt utan får en billig fondrobot utan några krångligheter, vilket gör det både roligt och spännande att spara pengar hos dem.

Läs mer hos Lysa  


2. Avanza Auto

Den svenska nätmäklaren Avanza har blivit Sveriges mest omtyckta bank i flera år i rad, och det är ingenting som förvånar — här ges kunderna möjlighet att till låga avgifter spara i breda och välpresterande fonder.

Bankens svar på konkurrenternas fondrobotar är sex stycken olika fonder, som alla innebär olika mycket risk. Precis som med andra fondrobotar väljer du din riskbenägenhet och sätter därefter in pengar varje månad — allt annat sköter de åt dig.

Fonderna i Avanza Auto är följande:

För den som är van vid att spara i fonder är lösningen tillräckligt enkel, och för den som inte redan gjort det är det bara att starta ett automatiskt månadssparande så slipper du bry dig därefter.

Du kan spara i Avanza Auto i alla bankens olika kontotyper, alltså i både:

Detta gör det till ett utmärkt val oavsett vilket av målen du börjar spara till — vad du än väljer så går det utmärkt att lägga in Avanza Auto som en billig investering.

Läs mer hos Avanza  


Vad är en fondrobot?

Många undrar vad en så kallad fondrobot egentligen är, och den enklaste förklaringen är att det är en tjänst som automatiskt skapar en portfölj åt dig som kund, där roboten väljer en kombination av olika fonder att investera dina sparpengar i.

Det innebär att du slipper jaga de bästa fonderna och istället kan slappna av — fondroboten kommer automatiskt justera vilka fonder den investerar i och hur stor andel som investeras i varje fond helt automatiskt.

Vad gör en bra fondrobot?

Att jämföra fondrobotar är så klart intressant, men vad gör egentligen en bra fondrobot?

1. Enkelhet

En fondrobot hjälper dig att komma över kunskapströskeln som kan göra det svårt att komma igång med ditt sparande på allvar — här är det bara att starta ett konto och sätta in pengar; resten sköts helt automatiskt.

2. Tydlighet

Vad kostar fonderna som robotarna investerar i, och vilken riskbenägenhet har de olika fonderna? När vi rangordnar fondrobotarna på den svenska fondmarknaden värdesätter vi att information är tydlig och är enkel att hitta.

3. Bra avkastning

Sist men inte minst är det så klart ett plus om fondroboten ser till att investera i fonder som faktiskt ger en positiv avkastning — även om det kanske ligger utanför robotens ansvarsområde huruvida en globalfond presterar bra eller inte ett visst år.

Även här är det viktigt att fondrobotens riskhantering fungerar så som det är tänkt; det ska inte vara du som privatsparare som ansvarar för att investera i trygga värdepapper, utan fondroboten i sig.

Fokus på låga avgifter

Något som gör underverk för god avkastning över lång tid är att de fonder du sparar i har så låga avgifter som möjligt, och det är därför det är så oerhört viktigt att de olika fondrobotarna har en låg total avgift.

Om du sparar 1000 kr i månaden under 30 års tid innebär det att en fond med 1,0 % avgift kommer att vara värd 250 000 kr mindre än en fond med 0,5 % avgift — så även om det bara är en halv procent som skiljer har det i slutändan kostat en kvarts miljon att ha den dyrare fonden över lång tid.

Risk med investeringar

Kom ihåg att investering i värdepapper alltid innebär en risk eftersom dina besparingar både kan öka och minska i värde. Vi rekommenderar därför att du aldrig investerar pengar du behöver inom 1-3 år, utan istället har dem på ett sparkonto med bra ränta.

Med en längre sparhorisont är det ett jättebra val att spara pengar i fonder och aktier till låga avgifter.


Om artikeln


  • Titel: Bästa fondroboten 2024
  • Skribent: Konsumentmagasin
  • Senast verifierad: 9 april 2024