Här jämför vi sparräntorna på den svenska marknaden, så att du kan hitta den bästa räntan för ditt eget sparande.

Den tryggaste sparformen är det klassiska sparkontot, där du sätter in dina pengar på ett bankkonto och sedan får ränta på dina pengar. Det finns mängder av aktörer som erbjuder sparkonton i Sverige, både med och utan bindningstid.

Vilken du ska välja beror på hur länge du tänkte spara pengarna och om du vill binda upp dem för högre ränta eller inte.

Bästa sparkontot utan bindningstid

Om du bara vill ha ett enkelt sparkonto som du snabbt kan sätta in och ta ut pengar från är det bästa ett sparkonto som inte har någon bindningstid. Den bästa sparräntan du kan få utan att binda upp pengarna är följande:

%list4%

När du inte har någon bindningstid på ditt sparande kan du när som helst ta ut pengarna. Vi rekommenderar verkligen att ha din buffert på ett sparkonto utan bindningstid, eftersom du inte vet när du kommer behöva dem; att behöva vänta 3 månader på att kunna ta ut dina pengar kan vara väldigt dåligt om du behöver pengarna snabbt.

Fördelar med sparkonton utan bindningstid

De här är de främsta fördelarna med att ha pengar på ett sparkonto utan bindningstid:

  • Du kommer åt dina pengar direkt
  • Ingen risk för extra avgifter om du vill ta ut dina pengar innan bindningstiden har löpt ut

Den största fördelen med ett sparkonto utan bindningstid är att du kommer åt pengarna direkt och inte behöver vänta. Du anger bara att du vill ta ut dem, och sedan skickar banken över pengarna till dig inom en eller ett par bankdagar. Du slipper alltså vänta på att din bindningstid ska löpa ut innan du kan ta ut dina pengar.

Nackdelar med sparkonton utan bindningstid

De här är de främsta nackdelarna med att ha pengar på ett sparkonto utan bindningstid:

  • Lägre sparränta

Den enda nackdelen med ett sparkonto som saknar bindningstid är att du oftast får lägre sparränta än om du skulle ha bundit upp dina pengar. Detta beror på att den bank du sparar hos får kortare tid på sig att investera pengarna i sin verksamhet, och dessutom måste kunna betala ut dem till dig redan inom ett par bankdagar efter att du begär ut dem. Det gör att bankerna inte kan ge dig lika hög sparränta som om du hade bundit upp dem under en fast period.

Bästa sparkontot med bindningstid

Om du vill ha högre ränta på ditt sparkonto kan du välja att binda upp pengarna under en tid som du själv väljer. Då ligger pengarna kvar hos banken under den bindningstid du väljer, och som tack för du en högre ränta på dina sparpengar.

%list6%

Tänk på att du inte får ta ut pengarna när du har ett sparkonto med bindningstid, så var noga med att inte binda upp för mycket pengar på ditt sparkonto — du kan exempelvis ha 50 % på ett vanligt sparkonto och 50 % på ett sparkonto med bindningstid.

Sparkontot med högst ränta

Här samla vi alla sparkonton och sorterar dem efter ränta så att du enkelt kan hitta sparkontot med högst ränta, oavsett om det har bindningstid eller inte.

%list15%

Kom ihåg att du kan välja flera olika sparkonton och ha lite pengar på varje; på så sätt kan du ta ut pengar från det sparkontot som inte har bindningstid och samtidigt få lite högre ränta från det som har bindningstid.

Sparkonton utan insättningsgaranti

Sparkonton utan insättningsgaranti är sedan 2021 inte längre tillåtna, utan nu finns det bara sparkonton med insättningsgaranti — för att skydda både dig och inlåningsföretagen. Sparkonton utan insättningsgaranti innebar en mycket högre risk än skyddade sparkonton, eftersom du då — i händelse av konkurs hos företaget du lånat ut dina pengar till — inte kunde få tillbaka dina pengar.

Ett sparkonto med insättningsgaranti skyddar dig som konsument och ser till att du alltid kan få tillbaka dina pengar, upp till ett specifikt belopp per företag — läs mer om insättningsgaranti nedan.

Insättningsgaranti

Den statliga insättningsgarantin är ett skydd för dina pengar i händelsen att banken som du sparar hos skulle gå i konkurs. Insättningsgarantin täcker summor upp till 100 000 euro per bank, vilket innebär att du kan ha omkring 1 050 000 kr på ett sparkonto, som alltså är skyddade om banken går i konkurs.

Observera att alla sparkonton inte omfattas av insättningsgarantin. Detta innebär att pengarna inte är skyddade om bolaget skulle gå i konkurs. Se därför till att du bara använder sparkonton som faktiskt har insättningsgaranti, om du inte är helt säker på vad du gör när du väljer ett sparkonto utan insättningsgaranti.

Skulle du ha mer än 1 050 000 kr att lägga på sparkonto behöver du dela upp pengarna mellan flera olika banker, eftersom gränsen på 1 050 000 kr är per bank och inte totalt för dig som person. Därmed kan du faktiskt få ett större skydd av insättningsgarantin om du fördelar pengarna mellan olika banker.

Frågor och svar

Vi har fått många läsarfrågor om vad man ska tänka på när man letar efter det bästa sparkontot, så vi har samlat dem här nedanför.

Vad är insättningsgaranti?

Insättningsgarantin skyddar dina pengar när du har dem på ett konto hos en bank. Skulle banken få ekonomiska problem så ersätter staten dina sparpengar upp till 1 050 000 kr per bank.

Vad är inlåningsränta?

Inlåningsränta är den ränta som betalas ut till dig som kund för att du lånar in pengar till banken. Det är alltså precis samma sak som det som kallas för sparränta eller helt enkelt ränta på sparkontot.

Aktier, fonder eller sparkonto?

Eftersom räntan är så pass låg i Sverige är det svårt att få en riktigt bra ränta på ett vanligt sparkonto, och just därför kan det vara bättre att spara dina pengar i fonder eller aktier hos exempelvis Avanza eller Nordnet.

Om du behöver dina pengar inom fem år bör du däremot inte placera dem i varken aktier eller fonder, utan istället ha dem på ett vanligt sparkonto — detta eftersom dina pengar både kan minska och öka i värde när du placerar dem i värdepapper.

Läs mer om aktiehandel eller fondhandel för att lära dig mer om hur du enkelt sparar med möjlighet till så bra avkastning som möjligt.

Varför har vissa sparkonton bindningstid?

Banken du sätter in sparpengar till använder dina pengar i sin verksamhet för att få dem att växa — annars kan du inte få någon inlåningsränta för dem.

För att du ska kunna få så hög ränta som möjligt på dina sparpengar kan du ge banken ett löfte om att du inte kommer ta ut dina pengar under en viss tid, exempelvis 2 år. Då vet banken att de under dessa 2 år inte behöver oroa sig om att du kommer behöva dina pengar, och de kan därför använda dem i investeringar som tar längre tid att återbetalas.

Kan man ta ut pengarna trots bindningstid?

När du sätter in pengar på ett sparkonto med bindningstid ingår du en överenskommelse med banken om att du kommer låta dina pengar ligga och växa hos dem under bindningstiden. Skulle du trots detta behöva ta ut pengarna vill många banker ha tillbaka räntan, och utöver det ofta avgift utöver det — du kommer alltså förlora pengar på att ta ut pengarna i förtid.

Tänk därför en extra gång innan du binder upp dina pengar på ett sparkonto med bindningstid, eftersom du kan behöva betala en avgift om du skulle ångra dig. Dela gärna upp dina sparpengar så att du har en del på ett sparkonto utan bindningstid samt en del på ett sparkonto med bindningstid — på så sätt får du både högre ränta och trygghet.

Varför kan man inte ha ett sparkonto utan insättningsgaranti längre?

År 2021 var det sista året då inlåningsföretag som 4Spar och Viaspar fick erbjuda sparkonton utan insättningsgaranti, detta för att man ansåg att risken var för hög. Oftast användes kundernas sparkapital till att finansiera syskonföretagens utlåning — däribland utlåning med exceptionellt hög ränta, som SMS-lån och snabblån. Det har alltså blivit ett bättre klimat för sparare utan sparkonton som saknar insättningsgaranti, även om de kunde ge lite högre sparränta.


Listorna med sparkonton uppdateras dagligen, beroende på vilka aktörer som uppdaterar sina villkor. Om du hittar något som inte stämmer får du gärna rapportera det.


Om artikeln


  • Titel: Bästa sparkontot 2024
  • Skribent: Konsumentmagasin
  • Senast verifierad: 28 juli 2024