Här samlar vi den största utbetalningen av elstödet.

Högsta beloppen av elstöd

Den högsta summa som betalades ut i elstöd var 773 669 kr, vilket motsvarar en årsförbrukning omkring 1 500 000 miljoner kWh — eller som 75 normalstora villors årliga elförbrukning. Eller varför inte omkring 200 radhus, eller 300 lägenheter.

Oavsett vad man jämför med står det utom rimliga tvivel att det var ett företag som kammade hem den största utbetalningen av elstöd. Kanske rör det sig om en enskild firma? Det får vi veta först om 20 år, eftersom Försäkringskassans handläggning har sekretessbelagts i 20 års tid.

Av de tio som fått mest av elstödet har samtliga fått över 300 000 kr i elstöd utbetalt av Försäkringskassan under slutet av februari och början av mars.

Sekretess

Vilka som fått så mycket elstöd är dock sekretessbelagt i 20 års tid, sedan ett beslut tagits i Sveriges riksdag efter förslag från regeringen.

Läs beslutet om sekretessbeläggningen av elstödet:

Om 20 år får vi svaret om vilka som drog mest nytta av elstödet, som var ämnat till privatpersoner som behöver hjälp att betala — inte rika eller näringsidkare.

Föreslår tak

På grund av de väldigt höga utbetalningarna har Försäkringskassan nu föreslagit ett tak inför nästa utbetalning av elstöd. Taket föreslås sättas till 50 000 kWh per år, vilket motsvarar 4100 kWh i månaden — omkring dubbla månatliga förbrukningen av en normalstor svensk villa.

Skaffa ett lågt elpris

Det är många som befinner sig i en tråkig situation där de betalar alldeles för mycket pengar för sin elförbrukning. Vi hjälper dig att hitta bästa elavtalet genom att jämföra alla konkurrenter och tipsa om gratis jämförelsetjänster.

Bästa elpriset »


Om artikeln


  • Titel: De fick mest i elstöd
  • Skribent: Konsumentmagasin
  • Senast verifierad: 11 juni 2024