Letar du privatlån? Här samlar vi både långivare och låneförmedlare så att du ska hitta ditt lån till lägsta möjliga ränta och avgift.

Låneförmedlare

En låneförmedlare har en enorm fördel jämfört med separata lån, nämligen att du bara gör 1 ansökan och det därför bara genomförs 1 kreditupplysningupplysning — därefter kan du själv välja vilket lån som passar dig bäst.

Bästa låneförmedlaren:

Förmedlare RäntaAvgift
Lendo
2.95 - 29.95
0 kr
Comboloan
2.95 - 26.08
0 kr
Enklare
2.95 - 29.5
0 kr
Advisa
2.95 - 26.05
0 kr
BestRate
2.95 - 29.95
0 kr
Compricer
2.95 - 26
0 kr
Compari
2.95
0 kr
Zmarta
2.95 - 29.5
0 kr

Att använda en låneförmedlare låter dig ta beslutet om vilken bank du vill välja när du har gjort din ansökan. Du behöver alltså inte göra flera ansökningar, vilket dessutom är bra för din kreditvärdighet.

Bästa lånet 2024

Om du inte vill använda en låneförmedlare utan istället vill ansöka direkt hos de aktörer som erbjuder privatlån har vi samlat dem här nedanför.

Bästa långivaren:

Bank RäntaAvgift
Coop MedMera Bank
3.7 - 9.9
0 kr
OKQ8
3.89 - 7.89
0 kr
Komplett Bank Lån
4.9 - 19.9
0 kr
Brixo
39.48 - 29.95
0 kr

Räntan som anges är långivarens möjliga ränta behöver inte vara den ränta du får — din individuella ränta kan istället hamna någonstans inom det spann som långivaren anger.

Bästa privatlånet

Vad roligt att du ska ta ett privatlån! Här samlar vi tips om vad som är viktigt att tänka på när du tar ett privatlån.

Låna inte för mycket

Tänk på att inte ta för stora lån och att inte låna för mycket — se därför till att det finns ett tydligt syfte med ditt privatlån. De två vanligaste tillfällena man tar ett privatlån är:

  1. När du ska göra ett större inköp, som exempelvis ett bilköp — hitta bästa billånet
  2. När du ska bli av med dyrare krediter, som kreditkort eller SMS-lån

Om du bestämmer dig för att du ska ta ett privatlån ska det förbättra din ekonomi och dina förutsättningar, och inte bidra till en högre månadskostnad. Av den anledningen är det bäst att använda en låneförmedlare — då får du möjlighet att i lugn och ro välja den långivare som ger dig lägst ränta och bäst förmåner i ditt privatlån.

Frågor och svar

Ett privatlån kan vara ett stort beslut, och det är inte konstigt att det dyker upp flera frågor längst vägen. Här samlar vi läsarnas frågor, så att ni ska känna er trygga när ni väljer er långivare.

Vad är individuell ränta?

Banker och långivare anger sin ränta som ett spann, som exempelvis 3 - 5 %. Det innebär dock inte att du som ansöker automatiskt får den lägsta räntan, utan att de kan erbjuda en ränta från 3 % och upp till 5 % beroende på hur din privatekonomi ser ut.

Den individuella räntan är den ränta som långivaren kan erbjuda dig utifrån dina förutsättningar, och saker som spelar in är din anställning, dina övriga lån eller krediter, om du är gift eller inte samt om du har en hyresrätt eller en bostadsrätt.

Vad är effektiv ränta?

I den effektiva räntan räknas samtliga avgifter för lånet in på årlig basis; om lånet har en ränta på 5 % men en fast aviseringsavgift för fakturan du ska betala på 19 kr innebär det att även 19 kr i månaden räknas in i lånets totala avgift. Den effektiva räntan är därmed räntan du betalar på lånet ihopräknat med fakturaavgiften per år.

Exempel på effektiv ränta

För att ge ett praktiskt exempel på hur effektiv ränta fungerar och vad det innebär föreställer vi oss följande:

  • Privatlån på 10 000 kr
  • Ränta på 5 %
  • Avgift för faktura 19 kr per månad

Kostnaden det första året — utan att ta hänsyn till din amortering av lånet — är då följande:

  • Ränta: 10 000 x 0,05 = 500 kr
  • Avgift för faktura: 19 x 12 = 228 kr
  • Totalt: 500 + 228 = 728 kr

Din ränta på 5 % resulterar i avgifter på 500 kr det första året, men dina totala avgifter är istället 728 kr, vilket är 7,28 % av 10 000 kr. Den effektiva räntan är alltså 7,28 % samtidigt som lånets ränta är 5 %.

Hur får jag lägst ränta?

Det som avgör hur låg ränta du får är hur din övriga privatekonomi ser ut. Skulle det vara så att du har många obetalda skulder kan det leda till att långivaren ser en högre risk med att ge dig ett lån, och därför höjs räntan.

För att få så låg ränta som möjligt är det därför viktigt att du:

  • Minskar antalet krediter som SMS-lån eller avbetalningar
  • Om du har krediter, var tydlig med att du vill betala dem med ditt privatlån
  • Samla inte på dig kreditupplysningar utan använd en låneförmedlare som Lendo eller Comboloan — då får du bara en kreditupplysning men du får välja mellan många olika långivare
  • Skaffa en medlåntagare, alltså ytterligare en person som har inkomst och som kan ge er en lägre ränta tillsammans

Så länge du är tydlig mot låneförmedlaren och långivaren om vad du önskar göra med ditt privatlån brukar det gå att få en låg ränta på privatlånet.

Vad är en låneförmedlare?

En låneförmedlare hjälper dig som ska ta ett lån genom att samla ihop alla långivare på ett och samma ställe. Du som kund behöver bara göra en enda låneansökan och får därefter

Fördelar med låneförmedlare

De två främsta fördelarna med att använda en låneförmedlare istället för att ansöka hos enskilda långivare eller banker är:

  1. Du gör bara en enda ansökan — och därmed bara en enda kreditupplysning.
  2. Du kan välja mellan alla olika långivare i lugn och ro, och den du väljer är den du får.

Upplägget innebär att du kan jämföra alla olika långivare och vilken ränta respektive långivare kan ge dig. Vissa kanske kan ge en låg ränta men utan låneskydd, medan andra kan erbjuda en lite högre ränta samtidigt som du kan få betalningsfria månader? Det är bara du som vet vad som passar dig bäst.


Om artikeln


  • Titel: Bästa privatlånet 2024
  • Skribent: Konsumentmagasin
  • Senast verifierad: 28 februari 2024