Så här enkelt förhindrar du otillåtna adressändringar som kan leda till identitetsstölder.

Identitetsstölder blir tyvärr vanligare och vanligare i det svenska samhället, och ju mer allt digitaliseras och blir smidigare för ärliga medborgare desto mer sårbart kan det också bli om tjuven är framme.

Som tur är finns det enkla medel att ta till för att hålla identitetstjuvarna borta — så här gör du för att spärra din adress!

Spärra otillåten adressändring

Så här enkelt spärrar du otillåten adressändring:

1. Skatteverket

Hos Skatteverket ska du använda tjänsten Spärra obehörig adressändring för att spärra din adress och kräva en digital identitet vid framtida förändringar.

Så gör du: Leta fram tjänsten Spärra obehörig adressändring på Skatteverkets hemsida. Efter att du har loggat in med Mobilt BankID aktiverar du skyddet manuellt.

2 Adressändring

Hos Adressändring kan du aktivera en tjänst som heter Adresslåset, som även den gör samma sak som ovanstående tjänst hos Skatteverket. Här får du ytterligare en nivå av säkerhet eftersom du redan hos Adressändring, där du ansöker om att byta adress, krävs på digital identitet så som Mobilt BankID och därmed håller identitetstjuvar borta.

Så gör du: Logga in hos Adressändring och besök Mina sidor. När du har loggat in ser du tjänsten Adresslåset.

Enkla tjänster

De här tjänsterna är enkla att använda och förhindrar otillåten adressändring på ett effektivt sätt. De är självklart gratis att använda och innebär ett starkt skydd mot identitetsstölder.


Om artikeln


  • Titel: Spärra otillåten adressändring
  • Skribent: Konsumentmagasin
  • Senast verifierad: 1 maj 2024