Vi hjälper dig att välja rätt modell av Microsofts nya spelkonsoler — och dessutom vilka tillbehör som finns att välja mellan.

Vad skiljer egentligen Xbox Series X och Xbox Series S åt, och vilken är mest prisvärd? VIlken ska man köpa om man vill komma billigt undan, och är det värt det? Här reder vi ut vanliga frågor om Microsofts nya generation spelkonsoler.

Modeller av nya Xbox

Precis som med den största konkurrenten Sony PlayStation 5 finns det två olika modeller av den nya generationens Xbox; Xbox Series X och Xbox Series S.

En skillnad jämfört med PlayStation 5 är dock att de två olika modellerna av den nya generationens Xbox-konsoler inte har samma prestanda; du får alltså inte riktigt samma upplevelse med de båda modellerna.

Microsoft Xbox Series X

Den bästa modellen av nya generationens Xbox-spelkonsol är Xbox Series X, där du får den bäsat prestandan och möjlighet att spela spel i 4K-upplösning på din TV. Den inbyggda hårddisken är på hela 1 TB och rymmer mängder med spel.

Xbox Series X har dessutom en inbyggd Blu-ray-spelare så att du kan köpa fysiska spel i butiken och även titta på Blu-ray-film i upp till 4K-upplösning. Den mindre modellen Xbox Series S har ingen Blu-ray-läsare och kan därmed inte spela upp filmer och dessutom bara spela spel som köpts digitalt.

Specifikationer

 • Modell: Xbox Series X
 • Prestanda: 12 teraflops
 • Upplösning: 4K / Ultra HD / 2160p
 • Inbyggd hårddisk: 1 TB SSD
 • Blu-ray-läsare: Ja

Microsoft Xbox Series X

Hitta det lägsta priset »

Följande affärer säljer Xbox Series X:

Microsoft Xbox Series S

Om du vill komma billigare undan finns den mindre modellen Xbox Series S med lägre prestanda och avsaknad av Blu-ray-läsare. Spelen visas här inte i 4K-upplösning (2160p) utan i 1440p. Den inbyggda hårddisken är hälften så stor som hårddisken på den större modellen; 512 GB istället för 1 TB. Du kan självklart använda en extern hårddisk för att få mer utrymme att lagra spel på.

OBS! Xbox Series S saknar Blu-ray-läsare och du kan därför inte spela fysiska spel på skiva som köpts i affären eller spela upp Blu-ray-filmer. Många gillar att bara ha digitala spel och slippa ha spelen ståendes i bokhyllan, och om du känner så kan det här vara ett bra val för dig.

Specifikationer

 • Modell: Xbox Series S
 • Prestanda: 4 teraflops
 • Upplösning: 1440p
 • Inbyggd hårddisk: 512 GB SSD
 • Blu-ray-läsare: Nej

Microsoft Xbox Series S

Hitta det lägsta priset »

Följande affärer säljer Xbox Series S:

Tillbehör till Xbox Series X och S

Precis som till PlayStation 5 finns det flera tillbehör till både Xbox Series X och Xbox Series S att köpa i butik. Här samlar vi de viktigaste.

Microsoft Xbox Wireless Controller (Carbon Black)

Även den klassiska Xbox-handkontrollen har fått sig ett lite uppdaterat utseende med bättre grepp, en skönare D-pad (styrkorset) och samma älskade joystick-design som tidigare. Handkontrollerna går utmärkt att använda till PC och Windows 10 om du vill det, vilket kanske inte är förvånande eftersom det är Microsoft som ligger bakom både Xbox-kontrollerna och Windows.

Handkontrollerna finns så klart i mängder av olika färger, däribland rött, blått, vitt, kamouflagevitt, och den begränsade upplagan Phantom Magenta.


Microsoft Xbox Wireless Controller (Carbon Black)

Hitta det lägsta priset »

Följande affärer säljer Xbox Wireless Controller (Carbon Black):

Microsoft Xbox Wireless Headset

Prata med dina lagkamrater samtidigt som du spelar med det smidiga trådlösa headsetet Xbox Wireless Headset — fungerar toppenbra tillsammans med både Xbox Series X och Xbox Series S, så det spelar ingen roll vilken av modellerna du väljer.

Xbox Wireless Headset har stöd för både Dolby Atmos och DTS Headphone:X, som gör spel- och filmupplevelsen ännu bättre än med vanliga hörlurar.


Microsoft Xbox Wireless Headset

Hitta det lägsta priset »

Följande affärer säljer Xbox Wireless Headset:

Microsoft Xbox Rechargeable Battery

Vi vill passa på att tipsa om det uppladdningsbara batteriet Xbox Rechargeable Battery, som kanske inte låter som ett nödvändigt tillbehör men som underlättar enormt om du smidigt vill kunna ladda dina handkontroller samtidigt som du spelar. Med detta slipper du få slut på batterier mitt i en spelstund.


Microsoft Xbox Rechargeable Battery

Hitta det lägsta priset »

Följande affärer säljer Xbox Rechargeable Battery:

Populära spelkonsoler

Microsoft har ända sedan de lanserade den första spelkonsolen Xbox gjort stor succé på spelkonsolmarknaden, inte minst tack vare flaggskeppsspelserien Halo som alltid dragit till sig en stor skara fans.

Efter Xbox kom sedan Xbox 360, Xbox One och nu är det alltså dags för Xbox Series X och Xbox Series S — två olika modeller som trots att de är i olika prisklasser klarar av att spela samma spel, bara i lite olika upplösning.


Om artikeln


 • Titel: Lägsta priset på Xbox Series X och S 2024
 • Skribent: Konsumentmagasin
 • Senast verifierad: 10 juni 2024