Här listar vi de bästa routrarna på marknaden med stöd för den nya WiFi 6-tekniken, som ger overkligt snabba överföringshastigheter och stabilare uppkoppling.

Letar du efter en riktigt bra router med den senaste tekniken, så att den dessutom är framtidssäker? Leta inte längre, för här samlar vi våra favoriter.

Bästa WiFi 6-router

Vi har testat flera olika modeller av WiFi-routrar med stöd för den nya tekniken WiFi 6. Här är våra sex bästa routrar 2024.

1. Asus ROG Rapture GT-AX11000

Först och främst är detta en router vi verkligen måste rekommenderar, för med ROG Rapture GT-AX11000 har tillverkaren ASUS inte sparat in på någonting alls. På grund av detta är priset ganska högt, men det finns ingen bättre router att köpa för pengarna.

Här får du upp till 10756 Mbps överföringshastighet — därav 11000 i namnet — tillsammans med trippelband med två stycken 5 GHz-nät och ett 2.4 GHz-nät samt dubbla WAN-portar för redundant internetuppkoppling. Eftersom man kan ha upp till 9 st (!) separata gästnätverk lämpar denna sig dessutom utmärkt till kontoret.

ASUS prisvinnande routermjukvara ingår med stöd för acceleration av viktig trafik, exempelvis när du spelar intensiva spel som shooters på nätet, samt mängder av olika säkerhetsfunktioner.


Asus ROG Rapture GT-AX11000

Hitta det lägsta priset »

Följande affärer säljer ROG Rapture GT-AX11000:

2. Asus RT-AX88U

Tätt efter kommer RT-AX88U, som är ett av de bästa valen du kan göra för under 4000 kr. Här får du en 8 portars gigabit-switch tillsammans med en WiFi 6-kapacitet på upp till 6000 Mbps, vilket täcker behovet hos de allra, allra flesta användare.

Med dualband får du ett 5 GHz-nät samt ett 2.4 GHz-nät och du kan dessutom nyttja precis samma ASUS-gränssnitt som på den bästa modellen, vilket innebär att du får samma säkerhet och kvalitetsfunktioner trots det lägre priset.


Asus RT-AX88U

Hitta det lägsta priset »

Följande affärer säljer RT-AX88U:

För ytterligare ett steg neråt i prisklass hittar vi Archer AX10, som trots att den kostar mindre än tusenlappen har stöd för WiFi 6. Den räcker inte riktigt lika långt som konkurrenterna men har mängder av funktioner och är en stabil router.

I en lägenhet med 1-3 rum och kök duger exempelvis Archer AX10 utmärkt, och den har dessutom stöd för att koppla in mobilt bredband, har fyra LAN-portar samt en överföringshastighet på upp till 1200 Mbps.


TP-Link Archer AX10

Hitta det lägsta priset »

Följande affärer säljer Archer AX10:

4. Huawei WiFi AX3 DC WS7100-20

Även WiFi AX3 DC WS7100-20 från Huawei anser vi förtjänar en plats på topplistan, för det här är faktiskt ett riktigt budgetval; den är billigast i hela testet och är inte på något sätt dålig, den är bara inte lika bra som de dyrare routrarna. Den duger utmärkt till att streama film och spela enklare spel där minsta skillnad i latency inte är avgörande.

WiFi AX3 DC WS7100-20 är dessutom smidig, ganska snygg och enkel att komma igång med.


Huawei WiFi AX3 DC WS7100-20

Hitta det lägsta priset »

Följande affärer säljer WiFi AX3 DC WS7100-20:

5. Asus RT-AX82U

För mindre pengar än de ASUS-routrar vi hittills har lyft fram i toppen kan man också köpa RT-AX82U, som trots att den inte har de allra snabbaste överföringshastigheterna ändå har stöd för upp till otroliga 5400 Mbps över 5 GHz trådlöst nätverk och QoS-prioritering av nätverkstrafik — perfekt för dig som vill prioritera streaming av film eller kanske ditt favoritspel.

Som grädde på moset har den, utöver sitt låga pris i sammanhanget, dessutom stöd för Aura RGB-ljus som låter dig lysa upp enheten med färgglada animationer som pulserar snyggt.

Det här var faktiskt vår egen favorit i testet då den har ett lågt pris och tillräckligt bra prestanda för att det ska kännas som en riktigt modern router.


Asus RT-AX82U

Hitta det lägsta priset »

Följande affärer säljer RT-AX82U:

6. Netgear Nighthawk RAX200

För den som tycker att design är viktigt är nog detta, med sin mörka och futuristiska design, den snyggaste routern på marknaden just nu. Dessutom är den bestyckad med alla de senaste funktionerna för WiFi 6, inklusive stöd för 11000 Mbps.

Trots att Nighthawk RAX200 på papperet har väldigt bra specifikationer har vi valt att lägga den sist på listan, då den just nu inte är en helt pålitligt router; vid våra tester har vi märkt att den ibland har behövt startas om för att få tillbaka anslutningen. I den här prisklassen ska det inte behövas.

Om detta berodde på ett måndagsexemplar eller ej vet vi inte — kanske blir stabiliteten bättre med uppdaterad mjukvara (firmware) framöver, och isåfall blir det en snabb och prisvärd router.


Netgear Nighthawk RAX200

Hitta det lägsta priset »

Följande affärer säljer Nighthawk RAX200:

Vad är WiFi 6?

Den tekniska definitionen av det som kallas för WiFi 6 är 802.11ax, vilket kanske inte säger så mycket för gemene man, men det innebär höga överföringshastigheter över både 2.4 GHz- och 5 GHz-näten som routrarna har stöd för parallellt.

Högre hastigheter

Den nya tekniken i WiFi 6 innebär först och främst högre överföringshastigheter. Den teoretiska maxgränsen för en WiFi 6-router är upp till 11000 Mbps över 5 GHz-nätet, men det varierar mellan modellerna.

Vår favorit Asus RT-AX82U når upp till 5400 Mbps trådlöst över 5 GHz-nätet och även det är otroligt snabbt — frågan är om datorn du ansluter blir flaskhalsen istället för routern.


Om artikeln


  • Titel: Bästa WiFi 6-router 2024
  • Skribent: Konsumentmagasin
  • Senast verifierad: 18 april 2024