Jämför svenska inkomstförsäkringar enkelt tack vare vår stora genomgång.

Med en inkomstförsäkring får du en större trygghet genom att du aldrig behöver vara orolig för att vara utan inkomst, även om du blir arbetslös.

Att bli av med jobbet är ingenting du själv bestämmer över, men det du däremot kan göra är att se till att du har skyddat dig för den händelsen med en inkomstförsäkring.

Bästa inkomstförsäkringen

Inkomstförsäkring Ersättningsdagar
Accept Inkomstförsäkring
300
Unionens Inkomstförsäkring
150

Inkomstförsäkringar

En inkomstförsäkring är precis vad det låter som; en försäkring, precis som en reseförsäkring eller hemförsäkring, men som istället skyddar din inkomst i händelse av att du skulle bli av med den.

Oavsett hur gammal du är, hur mycket du tjänar eller om du har familj eller inte är det viktigt att se till att man har en skyddad inkomst, för utan inkomst riskerar du att hamna i en sits där du inte längre kan betala dina räkningar — men sådant går att undvika med en inkomstförsäkring.

Vanliga frågor

Vad kostar en inkomstförsäkring?

Hur mycket du behöver betala för en inkomstförsäkring varierar från person till person, och det av flera orsaker. Det som vägs in i priset är bland annat;

  • hur hög lön du har
  • hur länge du har varit anställd
  • om du är med i ett fackförbund eller ej

För det mesta kan du få en inkomstförsäkring billigare om du är med i ett fackförbund, så om du inte redan är det kan det faktiskt vara värt att gå med i facket — för att på så sätt få en inkomstförsäkring billigare, genom ditt fackförbund.

Måste man vara med i facket?

Du behöver inte vara med i ett fackförbund för att teckna en inkomstförsäkring, men de flesta inkomstförsäkringar kräver att du är med i arbetslöshetskassan ("a-kassan") — detta eftersom de är ett komplement till a-kassan och inte en helt fristående försäkring.

Om du har en månadslön på över 33 000 kr per månad gynnas du av att ha en inkomstförsäkring utöver arbetslöshetskassan, eftersom a-kassan har ett lönetak på just 33 000 kr.

Hur får man inkomstförsäkring?

En inkomstförsäkring är ingenting man får automatiskt, utan du måste själv ansöka om medlemskap, i antingen en privat inkomstförsäkring eller i ett fackförbund som även erbjuder en inkomstförsäkring.

Det grundläggande skyddet är arbetslöshetskassan, och utöver det kan du få hjälp med ytterligare ersättning under en längre period med en inkomstförsäkring.

Hur ansöker man om inkomstförsäkring?

Det är du själv som väljer vilken inkomstförsäkring du vill ha, och så snart du har valt vilken du tycker verkar passa dig bäst gör du en ansökan på försäkringsbolagets hemsida.

Hur får man pengar från sin inkomstförsäkring?

Om du har blivit av med jobbet och behöver få pengar från din inkomstförsäkring besöker du hemsidan för just din inkomstförsäkring. På hemsidan finns det en sedan beskrivet hur du går tillväga för att begära ersättning vid arbetslöshet eller inkomstbortfall.


Om artikeln


  • Titel: Bästa inkomstförsäkringen 2024
  • Skribent: Konsumentmagasin
  • Senast verifierad: 26 maj 2024