Vi hjälper dig komma igång med det bästa möjliga sparandet inför pensionen.

Att spara till pensionen kan kännas skrämmande — vad sk man välja mellan alla olika spartjänster, och varför då? Här samlar vi allt du behöver veta så att du tryggt och enkelt kan börja spara till din pension.

Bästa pensionssparandet

Här är våra bästa pensionssparanden för dig som vill ha låg avgift och bra avkastning:

1. Lysa

Pensionssparande ska vara enkelt, och det är precis vad det är hos Lysa — här kommer du igång direkt och får hjälp med att sätta in pengarna, antingen via Swish, automatisk insättning via autogiro eller traditionell banköverföring.

Det som gör Lysa så bra är att du inte behöver kunna något för att börja spara hos dem — det går helt automatiskt så fort du har satt in pengar.

Öppna konto direkt »

Du väljer bara vilken "riskprofil" du har — alltså hur länge du ska spara och hur stor risk du är villig att ta under tiden — och sedan investerar de åt dig helt automatiskt. Ett fantastiskt enkelt sätt att spara där du slipper krångla, och dessutom till en avgift på under 0,35 % om året.

2. Avanza Auto

Den populära småspararbanken Avanza har lanserat automatiska fonder som du kan köpa hos dem till en avgift på max 0,36 %.

Läs mer om Avanza Auto »

Precis som hos Lysa kan du hos Avanza välja några olika fonder, som är numrerade utifrån dess respektive risk. Risken baseras på hur stor mängd aktier och fonder som ligger i fonderna, där de med lägst risk innehåller mest fonder och de med högst risk innehåller mest aktier.

Viktigt att tänka på

Här samlar vi viktiga detaljer om pensionssparande, däribland avgifter, hur du ska tänka kring risk och när i livet det är bäst att börja spara till pensionen.

1. Börja så tidigt som möjligt

Har du inte redan ett pensionssparande? Då är det dags att du börjar spara, även om det bara är någon hundralapp i månaden — det gör skillnad!

2. Håll nere avgifterna

Höga avgifter på fonder är tyvärr vanligt inom pensionssparande och är tyvärr något som verkligen kan "äta upp" dina sparade pengar över tid.

3. Sprid ut dina pengar

Samla inte alla dina besparingar i samma sparform eller på samma ställe, utan sprid ut dem istället. Vi rekommenderar exempelvis att du lägger hälften av sparpengarna varje månad till Lysa, och hälften av sparpengarna i billiga fonder hos Avanza — på så sätt sprider du ut risken ytterligare.

Automatiskt sparande hos Lysa »

Att ha pengarna hos två aktörer tycker vi räcker gott, och du slipper då krångla genom att logga in på flera olika hemsidor än dessa två — som du ju når enkelt med Mobilt BankID.

4. Avkastning varierar alltid

Det går aldrig att garantera en avkastning i varken fonder eller aktier, och det är därför alla aktörer är så noggranna med att skriva att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. Uttrycket stämmer så klart, och innebär helt enkelt att det inte finns några garantier i hur en fond eller en aktie utvecklas över tid.

Oftast ska man ta det rådet till sig när det handlar om högriskaktier där "tåget redan gått", eller fonder som kanske har lite för hög avgift. Oftast är det då bättre att välja en fond med låg avgift men som följer ett brett index.

5. Låg risk om du är nära pension

När det kommer till pensionen är det viktigt att komma ihåg att inte ta för stor risk, speciellt inte om du är närmare pensionsåldern än 15 år.

6. Gå inte i pension för tidigt

Pensionsåldern i Sverige höjdes nyligen till 67 år, och det är för att vi lever allt längre. Detta innebär dock att din pension kommer bli lägre om du går i pension innan 67 år, så tänk dig för innan du går i pension för tidigt.

Om du vill gå i pension tidigare kan ett bra privat pensionssparande vara avgörande — ta en titt hos Lysa där du enkelt kommer igång med ett sparande till pensionen utan krångel.


Pensionen i Sverige

Sveriges pensionssystem är uppdelat i fyra delar: den allmänna pensionen, premiepensionen där du sparar i fonder, tjänstepensionen från din arbetsgivare samt den privata pensionen — ditt eget sparande. Pensionsmyndigheten illustrerar detta som "pensionspyramiden"

Pensionsmyndighetens pensionspyramid som visar den allmänna pensionen (röd), premiepensionen (orange), tjänstepensionen (blå) och den privata pensionen (grön).

Vad innebär de olika pensionsdelarna då? Här nedan går vi igenom dem.

1. Allmän pension

Alla medborgare som får inkomst i Sverige tillgodoräknas allmän pension. Pensionsmyndigheten är den myndighet som beräknar och betalar ut den allmänna pensionen när du går i pension senare i livet.

2. Premiepension

Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen där pensionsspararna kan välja sina fonder i premiepensionssystemet hos Pensionsmyndigheten.

3. Tjänstepension

Utöver grunden i pensionssystemet, som består av den allmänna pensionen och premiepensionen, finns även tjänstepensionen som betalas av din arbetsgivare till ett privat pensionsbolag, så som Avanza Pension eller AMF Pension.

Observera att alla arbetsgivare inte betalar tjänstepension, så ställ gärna frågan till din arbetsgivare och se om det inte går att ordna om det saknas. Tjänstepensionen är viktig för din slutliga pension.

4. Privat pension

Sist men inte minst kommer den privata pensionen, vilket är det den här artikeln handlar om. Även om du har både allmän pension och tjänstepension är det viktigt att du även pensionssparar privat, om inte annat för att få lite "grädde på moset" när du väl når pensionsåldern — eller varför inte för att kunna gå i pension några år tidigare?

Se din pension

Om du är nyfiken på hur din pension kommer se ut finns det en utmärkt pensionssimulator på Min Pension, ett svenskt företag som samarbetar med Pensionsmyndigheten för att göra det enkelt att visa medborgarna hur deras pension växer och i vilken ålder det är förmånligast att gå i pension.

Besök Min Pension »

I simulatorn hos Min Pension kan du välja pensionsålder och lönenivå för att se vilken pension du kommer få — och du kan dessutom jämföra din egen pension med andra människor i din åldersgrupp för att se om du ligger bra eller dåligt till.


Det är aldrig för sent!

Kom ihåg att det aldrig är för sent när det handlar om att spara pengar till dig själv. Om du känner att du borde ha börjat tidigare så är det synd, men du kan börja idag!


Om artikeln


  • Titel: Bästa pensionssparandet 2024
  • Skribent: Konsumentmagasin
  • Senast verifierad: 18 juli 2024