Är du redo för framtiden? Då är det kanske dags för ett äkta VR-headset. Här samlar vi de bästa på marknaden just nu.

Utmana dig själv på ett helt nytt sätt i dator- eller TV-spel; börja spela äventyren med ett VR-headset — eller varför inte uppleva 3D-bio i virtuell verklighet, så att du ser precis hur 3D-filmerna egentligen skulle se ut?

Bäst VR-headset

Vilket headset är egentligen bäst? Många aspekter spelar in när man ska bestämma sig för vilken produkt som lämpar sig bäst — såväl pris som utseende och prestanda. Här utgår vi från den vanliga konsumenten och fördjupar oss sedan mot VR-entusiasterna längre ner.

Sony PlayStation VR — Worlds Bundle

För de som redan har ett PlayStation 4 eller PlayStation 5 hemma är det absolut enklaste att köpa det headset som Sony själva har tillverkat för spelkonsolerna, nämligen PlayStation VR — Worlds Bundle. Du kommer billigt undan med det låga priset, och även om du inte får alla de senaste teknikerna får du en komplett produkt för att uppleva VR-världar i spel.

Ett utmärkt startskott för den som vill prova på VR!

Sony har uppdaterat det här VR-headsetet inte mindre än fem gånger, och förutom förbättringar som gör att du slipper knappar på sladden skickar de även med en adapter för den som vill använda PlayStation VR även till PlayStation 5.


Sony PlayStation VR — Worlds Bundle

Hitta det lägsta priset »

Följande affärer säljer PlayStation VR — Worlds Bundle:

Oculus Quest 2 128 GB

För den som vill gå steget längre eller helt enkelt köpa ett VR-headset som passar till datorn finns två billiga och välpresterande VR-headset från Oculus; Oculus Quest 2 256 GB och Quest 2 — skillnaden ligger i hur mycket inbyggt lagringsutrymme de har (64 GB eller 256 GB).

Med dessa headset kan du strömma VR trådlöst direkt från din dator, spela 3D-spel och se på 3D-filmer på ett övertygande sätt som du aldrig upplevt förut.


Oculus Quest 2 128 GB

Hitta det lägsta priset »

Följande affärer säljer Quest 2:

OBS! Om du inte tänker koppla in din dator till ditt headset rekommenderar vi att du köper den modell som har med lagringsutrymme, Quest 2. Ska du istället huvudsakligen använda din dator för att strömma VR-spel och -film så spelar det mindre roll hur mycket inbyggt lagringsutrymme du köper, och du kommer därför undan med Oculus Quest 2 128 GB.


Oculus Quest 2 256 GB

Hitta det lägsta priset »

Följande affärer säljer Quest 2:

HP Reverb G2

Den som är beredd att lägga lite mer pengar på sitt VR-headset kan med fördel ta en titt på Reverb G2, där dator- och skärmtillverkaren HP samarbetat med Valve och gjort ett headset med så bra skärmar som möjligt.


HP Reverb G2

Hitta det lägsta priset »

Följande affärer säljer Reverb G2:

Vad är ett VR-headset?

Ett så kallat VR-headset är ett headset för så kallat virtual reality-teknik, alltså virtuell verklighet. Ett VR-headset innehåller två separata skärmar — en för vardera öga — så att hela ditt synfält täcks av det skärmarna visar.

Eftersom ögonen inte ser samma bild får man en äkta tredimensionell upplevelse med ett VR-headset, till skillnad från när man tittar på en TV eller en pekplatta — då är bilden platt. I ett VR-headset upplever du äkta 3D-bild i både spel och film som har stöd för det.

Vilket VR-headset är bäst?

Det finns mängder med olika modeller av VR-headset på marknaden, men efter att ha testat majoriteten av alla VR-headset har vi landat i att det bästa VR-headsetet just nu är Oculus Quest 2 64 GB — det har ett överkomligt pris, har tillräckligt bra tekniska specifikationer (t.ex. upplösning) för att fungera precis så bra som man förväntar sig, och är faktiskt bekvämt.

Den som vill köpa värstingmodellen som finns tillgänglig i Sverige bör ta en titt på HP Reverb G2 som ger dig den bästa prestandan och den bästa skärmen i ett VR-headset just nu.

Billigt VR-headset

Det allra billigaste sättet att prova på VR är genom att köpa en hållare för din telefon, som även innehåller ett par linser eller luppar för ögonen, så att du kan fokusera på en skärm på nära håll. Med hjälp av rätt app på din telefon kan du dela bilden på mitten så att respektive öga får sin egen bild, men det är betydligt krångligare att få det att fungera hyggligt jämfört med ett riktigt VR-headset.

För den som inte vill hålla på och trassla med små adaptrar och mobiltelefoner anser vi dock att Sony PlayStation VR — Worlds Bundle är det allra bästa budgetvalet för den som vill komma igång med VR-spel. Om ditt mål är att utforska VR-världar från din dator — oavsett om det gäller spel eller film — så bör du istället köpa instegsmodellen från Oculus, Oculus Quest 2 64 GB.


Om artikeln


  • Titel: Bäst VR-headset 2024
  • Skribent: Konsumentmagasin
  • Senast verifierad: 15 maj 2024