Att kunna ringa sina kompisar när man själv vill är en stor frihet för ungdomar. Här ger vi tips och råd om de billigaste operatörerna i Sverige.

Det är inte helt enkelt att hitta rätt bland alla mobiloperatörer i Sverige, så här kommer en guide för dig som snabbt vill hitta det bästa.

Bäst abonnemang för ungdomar

Om du letar efter mobilabonnemang för ungdomar finns det många operatörer att välja mellan.

Bäst mobilabonnemang för ungdomar:

Operatör AvgiftSurfSamtal & SMS
Vimla
25 kr
3 - 100
Fritt
Fello
47.5 kr
2 - 22
Fritt
Hallon
49 kr
4 - 100
Fritt
Halebop
99 kr
4 - 40
Fritt
Comviq
149 kr
5 - 50
Fritt
Chilimobil
149 kr
6
Fritt
Tre
199 kr
5 - 50
Fritt
Tellus Mobil
1 - 100
Fritt

Alla av dem erbjuder fria samtal och SMS, men beroende på hur mycket surf du behöver kan vissa operatörer passa dig bättre än andra.

Bäst kontantkort för ungdomar

Även om abonnemang ofta är smidigt finns det gott om tillfällen då man inte använder telefonen speciellt ofta — då passar ett kontantkort med ett par hundralappar utmärkt.

Bäst kontantkort för ungdomar:

Operatör TjänstRingaSMSSurf
Fastpris
Fritt
Fritt
2 - 60
Go
2 kr
0,5 kr
0

Beroende på operatör har kontantkorten olika lång giltighetstid.

Abonnemang med fri surf

Att få en obegränsad surfmängd i många år varit en omöjlighet, men nu går det faktiskt att skaffa abonnemang där du inte har någon gräns för hur mycket surf du får göra av med.

Bäst mobilabonnemang med fri surf:

Operatör Fri surfAvgiftLäs mer
Chilimobil
Ja
349 kr
Tre
Ja
399 kr

Hos Chilimobil kan du dessutom komma extra billigt undan genom att köpa ett helt år av fri surf på en gång — de bjuder då på två månadskostnader, vilket alltså gör att du bara behöver betala för 10 månader.

Om du letar efter det bästa mobilabonnemangen med obegränsad surf har vi sammanställt dem i artikeln om just dessa abonnemang — följ bara länken.

Kontantkort eller abonnemang?

Den viktigaste frågan att ställa sig är om du behöver ett kontantkort eller ett abonnemang. Här listar vi de största fördelarna med både kontantkort och abonnemang, så att du kan bestämma dig på egen hand.

Fördelar kontantkort

Dessa är de största fördelarna med att ha kontantkort istället för abonnemang:

 • Du kan vara under 18 år gammal
 • Du behöver inte betala varje månad
 • Perfekt för semestern
 • Går inte att överskrida

Fördelar abonnemang

Det här är de största fördelarna vi ser med abonnemang istället för kontantkort:

 • Låga priser på abonnemangen
 • Fria samtal och SMS
 • Större frihet
 • Möjlighet till fri surf

Sammanfattning

Vad gäller mobilabonnemang jämfört med kontantkort så finns det tydliga fördelar med båda alternativen, där inget egentligen utväger det andra beroende på vad du ska använda din telefon till.

Kanske viktigast är det faktum att det inte går att överskrida ett kontaktkort — det du har fyllt på är det du kan göra av med. Detta är extra viktigt om man har yngre barn eller kanske befinner sig utomlands, där extrakostnader snabbt kan dra iväg.

Om priset i sig inte är ett problem så är det bara att skaffa ett abonnemang som automatiskt fylls på med autogiro varje månad, så att kostnaderna hålls så låga som möjligt.

Frågor och svar

Är du på jakt efter ett bra mobilabonnemang för ungdomar, men några frågor har dykt upp på vägen? Här samlar vi våra läsares vanliga frågor och svar.

Kan man ha abonnemang om man är omyndig?

Enligt svensk lagstiftning krävs att den som ingår ett avtal, i det här fallet med en mobiloperatör, är minst 18 år gammal och därmed myndig. Skulle du vara under 18 år och ändå vilja ha ett mobilabonnemang går de flesta mobiloperatörer med på detta om målsman är medsökande eller ger sitt godkännande.

Om det inte är möjligt att få målsmans godkännande är det däremot ett kontantkort du behöver, där du inte har ett återkommande belopp att betala varje månad, utan fyller på när du själv känner för det och behöver det.

Kan man fylla på med extra surf?

De flesta mobiloperatörer erbjuder smidiga tjänster för att fylla på extra mobilsurf eller datamängd till ditt kontantkort eller abonnemang. Oftast kan du göra det genom att SMS:a en kod till ett visst nummer, och annars behöver du logga in på Mina Sidor hos din operatör och fylla på det den vägen.

Om du använder mycket mobilsurf kan det vara värt att välja ett mobilabonnemang som har obegränsad datamängd, även kallat fri surf. Hitta det bästa mobilabonnemanget med obegränsad surf idag — vi hjälper dig hitta rätt.


Om artikeln


 • Titel: Bäst mobilabonnemang för ungdomar 2024
 • Skribent: Konsumentmagasin
 • Senast verifierad: 24 mars 2024