Vi går igenom allt du behöver veta inför köpet av en extern hårddisk.

Letar du efter en ny extern hårddisk och är osäker på vad som gör en bra hårddisk? Här samlar vi all information du behöver tillsammans med tips om bra hårddiskar, samt vilka butiker som erbjuder dem till lägst pris.

Bästa externa hårddisken 2024

Här rangordnar vi de bästa externa hårddiskarna enligt flera olika faktorer, däribland priset, kapaciteten, kvalitet och prestanda.

1. WD Elements Portable USB 3.0 4TB

Från Western Digital — en av världens bästa hårddisktillverkare — kommer den uppgraderade Elements Portable med hela 4 TB lagringsutrymme och en blixtsnabb USB 3.0-anslutning.

Den här hårddisken är enormt stor och täcker de allra flesta behov till ett mycket rimligt pris. USB 3.0 ger en snabb anslutning och hårddisken behöver ingen extern strömkälla utan får all ström direkt från datorn när den kopplas in.


WD Elements Portable USB 3.0 4TB

Hitta det lägsta priset »

Följande affärer säljer Elements Portable USB 3.0 4TB:

2. WD Black P10 Game Drive 4TB

Western Digital erbjuder även hårddiskar i ungefär samma prisklass men som har bättre prestanda; för lite mer pengar får du mer cacheminne i hårddiskens konstruktion vilket gör att hårddisken kan mellanlagra mer information som behövs ofta.

Med USB 3.0 Gen 1 har den hög överföringshastighet och behöver ingen extern strömförsörjning, vilket gör den smidig att ta med sig överallt.


WD Black P10 Game Drive 4TB

Hitta det lägsta priset »

Följande affärer säljer Black P10 Game Drive 4TB:

Vad gör en bra extern hårddisk?

När du köper en extern hårddisk är det två saker som är extra viktiga: en bra anslutning och att hårddisken är tillförlitlig, alltså att det går att lita på att dina filer inte skadas eller försvinner på grund av ett fel i hårddisken.

Anslutning

Moderna USB-hårddiskar nyttjar USB 3.0 eller USB 3.1, vilket är förbättrade varianter av de klassiska USB-kontakterna som kan föra över filer betydligt snabbare än tidigare — faktum är att USB 3.0 är 10 gånger så snabbt som USB 2.0;

 • USB 3.0 har en maximal överföringshastighet på 5 Gbit/s
 • USB 2.0 har en maximal överföringshastighet på 480 Mbit/s

Vilken överföringshastighet du får i praktiken beror på flera olika faktorer, däribland hur bra din dator är och hur stor belastningen på datorn är.

Livslängd

När du köper en extern hårddisk är det viktigt att välja rätt modell — det finns nämligen tillverkare som faktiskt inte gör speciellt bra hårddiskar och som därför riskerar att dö inom några år.

Detta innebär att du riskerar att förlora viktig data, som bilder, videoklipp eller arbetsuppgifter om du köper en hårddisk från en tillverkare som inte är pålitlig i längden.

Rekommenderade tillverkare är HGST (f.d. Hitachi), Toshiba och Western Digital samt sist Samsung. Tillverkare att undvika är exempelvis Seagate och mindre kända tillverkare. Seagate har en mycket hög nivå av felaktiga hårddiskar medan HGST, Toshiba och Western Digital (WD) har mycket lågt antal felaktiga hårddiskar över tid.

Därför är det viktigt att du spenderar de extra kronorna som behövs för att få en bättre tillverkare. Köp inte den hårddisken som är allra billigast, utan gå upp någon hundralapp istället — det tjänar du på i längden.

Hur stor hårddisk behöver jag?

Vilken storlek du behöver på hårddisken bestäms egentligen av vad du hade tänkt lagra på din hårddisk — kanske är det spel, filmer, bilder eller musik?

Hårddisk för spel

Om du tänker lagra spel på din externa hårddisk kan det behövas ganska mycket utrymme, eftersom moderna spel ofta tar upp emot 50 GB. En hårddisk på 4 TB — alltså 4 000 GB — har i det fallet kapacitet att lagra inte mindre än 80 spel på 50 GB vardera.

Så många spel på 50 GB får plats vid respektive hårddiskstorlek:

 • 1 TB: 20 spel
 • 2 TB: 40 spel
 • 3 TB: 60 spel
 • 4 TB: 80 spel

Kom dock ihåg att de flesta spel inte är så pass stora att de tar upp 50 GB på din hårddisk, men moderna toppspel kan vara ännu större så det är ändå en bra riktlinje när man räknar på utrymme.

Hårddisk för filmer

Om du vill ha någonstans att lagra dina köpta filmer är det bra att köpa en hårddisk med i den större kategorin, exempelvis 4 TB.

Beroende på vilken typ av film du vill lagra tar de upp olika mycket utrymme:

 • En film på Blu-ray tar upp 25-50 GB
 • En film på DVD tar upp 8 GB
 • Hyr- och köpfilmer från digitala källor som iTunes eller Viaplay tar upp ungefär 2-5 GB beroende på längd och upplösning (HD eller 4K)

Om du mest hyr eller köper digitala filmer så kommer du alltså kunna lagra upp till 500 filmer på en hårddisk med en kapacitet på 2 TB.

Hårddisk för bilder

När det kommer till bilder får det nästan plats hur många som helst på moderna hårddiskar.

Hårddisk för musik

Musik tar inte upp mycket plats alls — med modern ljudkomprimering tar en vanlig låg upp ungefär 5 MB. En hårddisk med en kapacitet på 1 TB kan lagra inte mindre än 200 000 låtar på 5 MB styck, vilket utan tvekan innebär att de allra flesta människors får plats på en hårddisk från 1 TB och uppåt.

Med en hårddisk på 5 TB kan du alltså lagra en miljon låtar!

Storlek på hårddisken

Hårddiskens formfaktor är en viktig aspekt när man väljer externa hårddiskar. De flesta traditionella mekaniska hårddiskar som är inuti datorer är i storleken 3,5 tum, men allt eftersom hårddiskarna har blivit bättre har även hårddiskar i storleken 2,5 tum blivit tillräckligt bra för att användas för alla olika uppgifter.

Storleken 2,5 tum innebär många fördelar för externa hårddiskar, framför allt att de inte behöver någon extern strömkälla samt att de har en mycket mindre form. Det är mycket lättare att ta med sig en hårddisk på 2,5 tum, som dessutom får ström direkt från datorn, än en stor 3,5 tums hårddisk som behöver en separat strömadapter.


Om artikeln


 • Titel: Bästa externa hårddisken 2024
 • Skribent: Konsumentmagasin
 • Senast verifierad: 11 januari 2024