Låt dina barn leka i solen oförhindrat — ge dem riktigt bra solskydd. Här listar vi de bästa solskydden för barn som finns att köpa.

Det går inte att komma ifrån att solens strålar är skadliga i för stor mängd, så därför är det extra viktigt för barn att ha ett bra och komplett solskydd när de leker utomhus under sommaren eller utomlands.

Se testvinnaren från Nivea »

Vår favorit är Niveas solskydd eftersom deras olika flaskor erbjuder bra solskydd och inte innehåller ämnen som är skadliga för barn.

Bästa solskyddet för barn

De solskyddsprodukter vi rekommenderar för barn är följande:

Alla solskyddsprodukter ovan är helt utan både allergener, parabener och parfymer samt har en hög solskyddsfaktor på 50+, vilket innebär att de uppnår alla nödvändiga kriterier för att vara ett bra solskydd för barn.

Bra solskydd för barn

Vad är viktigt när man ska köpa solskydd till sina barn? Det finns flera saker man behöver tänka på, men framför allt ska det vara ett starkt solskydd (högt SPF-värde), det ska vara utan allergener, och det ska inte vara skadligt för huden.

Utan allergener

Många solskyddsprodukter innehåller kemikalier som påverkar vårt välmående negativt, så kallade allergener. Oavsett om du är vuxen eller barn är det bra att undvika dessa, men det är extra viktigt när det handlar om barnens solskydd eftersom de är mer känsliga.

Utan parabener

Parabener är en typ av kemikalier som ibland används som konserveringsmedel i kosmetikaprodukter, så som lotion, schampo och olika sprayer. Efter att EU ändrade regleringarna för hur mycket parabener som får finnas i produkter som appliceras på huden 2015 sägs gränserna vara säkra, men för barn är det alltid bättre att vara på den säkra sidan — alltså att använda produkter utan parabener.

Återfuktande

Det är även viktigt att den solskyddskräm eller -spray ni köper inte är uttorkande utan istället återfuktande, eftersom solljuset i sig redan är uttorkande för din hud. De flesta solskydd på marknaden idag är bra.

Kläder bästa skyddet

Till att börja med är det allra bästa solskyddet barnets kläder, där ljusa och tunna kläder ger ett bra grundskydd mot solljuset. För barn som är under ett år rekommenderas faktiskt inte att deras hud exponeras för starkt solljus alls.

Istället bör de ha tunna, ljusa kläder som är heltäckande, som en tunn långärmad t-shirt, tunna byxor samt en solhatt som skyddar huvud och nacke. Smörj därefter in barnets ansikte och händer med solskydd som är utan skadliga ämnen som allergener eller parabener.


Om artikeln


  • Titel: Bästa solskyddet för barn 2024
  • Skribent: Konsumentmagasin
  • Senast verifierad: 2 maj 2024